4 ABRIL 1938 – SEGUEIX L’AVANÇ DESPRÉS DE LA CAIGUDA DE LLEIDA – REORGANITZACIÓ DE L’EXERCIT DE L’EST

Avui a continuat l’avanç. L’exèrcit nacional, des de Lleida han arribat a la confluència del Noguera Ribagorçana amb el Segre, havent agafat el parc d’artilleria de l’exèrcit de l’est. Amb 6 peces, 5 carros blindats, 2 tancs russos, un taller de càrrega de cartutxeria, un taller de construcció de caixes de fusell, la Comandància d’artilleria de l’exèrcit de l’est amb la seva documentació i cartografia, un parc d’intendència, tres dipòsits de municions, 2 hospitals complets i la quantitat d’armament portàtil que hi ha per tot arreu. (Hi ha tal quantitat que no es pot calcular.)

L’exercit de l’est durant l’última nit, va veure com l’exercit nacional mitjançant furiosos atacs va aconseguir infiltrar-se a Lleida pel S.O arribant a les primeres cases de la capital i l’estació. En vista daixò, es van disposar a l’evacuació de la ciutat establint posicions defensives en la rodalia d’aquesta. L’exercit de l’est rebutjo diversos atacs pel pont del ferrocarril.

Les tropes republicanes al comandament del General Pozas, estaven totalment disperses, havien deixat pràcticament d’existir com a força organitzada, sent substituït el General Pozas pel Coronel Perea, al comandament de l’exercit de l’est, qui va reorganitzar, prescindint gairebé en la totalitat de les velles Unitats desarticulades d’acord amb les ordres dictades per Vicente Rojo.

L’agrupació Nord substituïa al XCE. que havia quedat aïllada en el sector pirinenc, van crear un nou Cos anomenat H. (tinent coronel Trigueros) i la l’XI conservava el ( major Muntané) després tinent coronel F. Galà) que es retirava amb cert ordre.

L’agrupació Sud es va constituir amb el recent nascut Cos de l’exèrcit de LLEIDA, el qual es van integrar les forces que havien acudit a defensar Lleida des del centre a Llevant, i el que quedava de l’agrupació Autònoma de l’Ebre. Quedan repartits amb dues grans unitats, organitzades com a Cossos d’exèrcit A (major de milícies del Barrio) i B (tinent coronel Martín Barco), desapareixent les seves denominacions anteriors.

A les Agrupacions se’ls va donar la ordre de defensar Catalunya i mantenir les vitals comunicacions amb França, quedant al comandament els tinents coronels Linares, anterior cap del Cos de l’exercit d’Astúries, i Cordon que havia estat cap de l’Estat Major de Pozas.

VER ARTICULO EN CASTELLANO HACER “CLICK” AQUI