3 D’ABRIL / CAIGUDA DE LLEIDA I OCUPACIÓ DE TORREFARRERA I TORRESERONA

El propi Tinent Coronel Valentín González es va encarregar amb efectius del Batalló Especial ( Brigadistes Internacionals) i Divisionaris de dirigir les forces en retirada cap a l’altre costat del Segre.

Les tropes nacionals amb la seva artilleria , tiraven des de la part alta de la ciutat on des d’aqui dominaven, la part baixa d’aquesta. Les forces republicanes, en retirada, tractaven de posar-se fora de perill creuant el pont sobre el Segre.

L’artilleria nacional, van anar estrenyent el cercle, amb impactes que abastaven, l’àrea de la carretera de Barcelona, els Camps Elisis , Camí de Granyena i Plá de la Vilanoveta

Els bombardeigs i metrallaments dels aparells d’aviació van cessar arribada la nit.

Ja preparades les càrregues i les seves corresponents metxes en els ponts de Lleida per a fer-los volar. De cop fort soroll enorme, propiciat per la dinamita, la qual , va fer saltar l’arcada del majestuós pont de l’arquitecte Borés. Minuts després, el dens núvol de pols va desapareixer, sorprenent-ment l’arcada central del pont no va cedir, estava el camió Essex abandonat allí i quasi intacte.

A penes volat, a les 5,30 hores, es va procedir a encendre la metxa de les càrregues preparades sota el pont de ferrocarril. Demorada uns instants perquè passés l’últim tren que evacuava els ferits de la 46 Dv, sent l’ultim comboi que va cobrir el trajecte Lleida- Barcelona. A penes arribat l’últim vagó al dipòsit de màquines, l’arcada mes pròxima al canal de Serós, va volar també pels efectes de la dinamita.

El vent d’Aragó (El Cerç) va afavorir que es dissipés el fum de la voladura de diversos ponts.

L’incendi que també hi havia en la farinera de Gualda, tot lo conjunt en si , va originar. “… Un cel vermellós propi de la posta de sol, on s’unia la pinzellada tràgica del fum i les flames”..

Fosquejava ja, i tots dos bàndols encara s’intercanviaven foc de fuselleria i canoneig, que rabiosament va prosseguir fins a ben avançada la nit.

10.00 PM RÀDIO NACIONAL D’ESPANYA / 3 ABRIL 1938 ( comunicat de guerra rebut des de la caserna del Generalíssim)

” En el dia d’avui el Cos d’exèrcit Marroquí, ha ocupat primer el Castell de Lleida, l’estació, i la part alta de la població i posteriorment tota ella. També s’han ocupat Villanova d’Alpicat, Torrefarrera i Torreserona. És importantissim el material agafat i s’han fet diversos centenars de presoners,.

COMUNICAT DE GUERRA REPUBLICÀ 03/04/2019

Des de l’alba l’enemic va actuar intensament amb artilleria de tots els calibres sobre el casc de la ciutat de Lleida i posicions immediates. La infanteria rebel va realitzar diferents atacs aconseguint avançar lleugerament la seva línia als voltants de la capital.

Molt entrada la nit, va cessar el canoneig prosseguint el tiroteig de fuselleria entre tots dos. I sense més remei, les armes es van lliurar.

En aquest dia, les forces nacionals pròximes la pont del ferrocarril, al qual tan sols faltava l’últim arc, van intentar alguna maniobra per a guanyar l’altre costat, però ben parapetades les forces republicanes en el sector van desbaratar qualsevol intent, i en vista d’això, el General Yagüe, va ordenar cessar l’obstinació, a l’espera de noves ordres.

VER ARTICULO EN CASTELLANO HACER “CLICK” AQUI