2 ABRIL – ASSALT Al CASTELL DE GARDENY

El dia 2 d’Abril va començar una forta ofensiva. Situació de les forces:

E. NACIONAL

  • Regiments de la 1a Brigada – se’ls va assignar l’assalt a les posicions dels Collades
  • Unitats regiments afectes a la 2a Brigada –la ocupació de l’altiplà de Gardeny .

E. POPULAR

  • 10 Brigada Mixta– Defenia les posicions de Gardeny
  • 60 BM – Defenia ” Els Collades ”
  • 101 Brigada Mixta – Es desplegava fins a la Serra Grossa, en estret contacte amb les unitats agregades.

L’Artilleria nacional a primera hora del matí es va dirigir directament cap als dos objectius (Les Collades i Gardeny). Les bateries republicanes, emplaçades a l’altre costat de la riba oposada del Segre, obstaculitzaven els propòsits de l’enemic.

Havia carros de combat Russos que maniobraven per l’horta, en suport a la infanteria, trobant-se 3 d’ells situats en els voltants de Gardeny.

La maniobra per a la conquesta de Gardeny va ser realitzada pel 1r Regiment. Va operar a l’avantguarda la 4a Bandera de la Legió, seguida del Tabor Ifni-Sahara i 5è Tabor de Regulars de Melilla.

La missió no era una altra que infiltrar-se per la vall que forma el (camí de Gardeny ” el costat oest”), a fi encerclar les forces republicanes, parapetades a la faldilla de l’altiplà i a dalt del castell. Iniciat el seu avanç , a mitja tarda les forçes nacionals van aconseguir el seu objectiu.

Simultàniament, 2n Regiment tenia com a missió essencial l’assalt a l’altiplà. Els contraforts de l’altiplà de Gardeny van ser fortificats en els primers mesos de guerra pel personal civil de Lèrida.

La defensa tenia el suport pel bombardeig artiller sobre les tropes atacants, mentre la infanteria anava intensificant el foc de fuselleria i armes automàtiques. La progressió va ser lenta, havent de prendre a l’assalt línies de trinxeres, escalonades en el vessant Oest, a part de “ribes” que feien de fossats anti-carros, impedint l’acció directa.

OCUPACIÓ DE LA FORTALESA DE GARDENY

15.00 Hores del 2 d’Abril 1938, va poder forçar-se el pas cap a l’alt de la fortalesa, davant la retirada de les forces republicanes, amenaçades de ser cercades per l’acció dels legionaris i marroquins.

OCUPACIÓ DELS COLLADES

15.25 el Cap del 2n Regiment comunica a la Brigada:

…En aquests moments ordeno emprendre la marxa cap a objectius assenyalats”

Objectius que no eren uns altres que Les Collades, sent ocupades amb escassa resistència. Els forts combats es van desenvolupar en anteriors jornades,- a causa del moviment del exercit nacional, que va obligar a les forces republicanes replegar-se cap a la capital.

Comunicat de guerra república:

“… Després de la intensa preparació artillera sobre les nostres posicions de l’oest de Lleida, l’enemic va realitzar un violent atac on tenien suport de tancs i aviació obligant les forces lleials a replegar-se a les primeres cases de Lleida, on van organitzar la seva resistència.

FURIÓS CONTRAATAC NOCTURN

Perdut Gradeny i parapetades les forces a les primeres cases de Lleida, registrem un fort contraatac en les primeres hores de la nit, amb el propòsit de reconquerir les posicions abandonades durant el dia.

L’intent d’atac es va prolongar per espai de mitja hora cessant, gradualment el foc per haver-se retirat les forces republicanes a les seves bases de partida. El contraatac va ser a càrrec de dos batallons de la 32 BM tropa de refresc que acabava d’arribar a Lleida.

La resta de la nit i hagueren tirotejos ,molt vius en alguns moments, a causa del nerviosisme dels combatents, no es registra cap novetat més

VER ARTICULO EN CASTELLÀ FER “CLICK” AQUÍ

Un comentario en “2 ABRIL – ASSALT Al CASTELL DE GARDENY

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s