COMBATS DE LES COLLADES (COTA 205) – LLEIDA

Els dies 31 i 1 d’Abril diu la Memòria de la 13 Dv. …”es munta l’atac , avançant les nostres línies per a buscar la base de partida”

L’ infanteria nacional, com hem vist al capitulo anterior, desplegava en les posicions pròximes al (camí de Collastret), prolongant la línia del front en *direcció al Vèrtex Vallseca i Serra Grosssa, per on avançaven les Unitats de la Brigada Mòvil de Cavalleria i la 150 Dv.

Objectiu del bàndol roig eren (Les Collades) , establint-se la base en el Mas de la Botifarra i Casa de Llombart, al costat del (Camí de Malgovern) en la partida de Sant Just. Posicions formades per les cotes 217, 209,210 i 205..

Els regiment de la 2a Brigada pressionaven al llarg de la carretera general en direcció a l’altiplà de Gradeny. Trobant resistència enemiga que s’accentuava en les proximitats de la Creu del Batlle. La Brigada veien obstaculitzada la seva progressió per l’acció artillera de les bateries republicanes emplaçades en la riba oposada . Les 10 bateries del C.E Marroquí es van emprar a fons per a contrarestar els trets.

Els combats del dia 31 es van centrar en aquests dos objectius. Els Collades i Gardeny. Hi ha posicions que van ser ocupades d’1 fins a 3 vegades al llarg de les hores diürnes

En les primeres hores de la nit del 31 a l’1 d’Abril les tropes republicanes van efectuar dos contraatacs contra les avançades nacionals, sense cap resultat, romanen en calma tot el sector durant la nit. Va començar el dia amb els objectius bàsics, Gardeny- roman en mans de la 46dv i les forces agregades, van millorar les posicions a avantguarda, segons s’entreveu dels comunicats de guerra.

LA JORNADA EN ELS COMUNICATS DE GUERRA

COMUNICAT DE GUERRA REPUBLICÀ 00.00 (MINISTERI DE DEFENSA) 31/03/19 i 01/04/19

EXERCIT DE L’EST: L’enemic ha continuat la seva ofensiva en els diferents sectors. l’Exèrcit, atacant amb va atacar amb gran intensitat des d’Alcarràs en direcció a Lleida.
S’ha combatut amb duresa en la cota 205, on les nostres forces contenen la dura pressió rebel

L’enemic amb suport per la seva aviació, que va bombardejar furiosament la ciutat, va realitzar atacs sobre les nostres línies, que van ser resistits amb elevada moral. Al matí, vam perdre algunes posicions però mitjançant coratjosos contraatacs les rescatem, ensenyorint-se , a més , d’unes altres que havien estat abandonades ahir.

Els rebels van sofrir moltes baixes

COMUNICAT DE GUERRA NACIONAL 00.00 (CASERNA DEL *GENERALISIMO) 31/03/19 i 01/04/19

Les forces que marxen en direcció a Lleida ha vençut la resistència de l’enemic , ocupant diverses posicions a quilòmetre i mig d’aquesta capital i entre els molts presoners que s’han fet figura el Cap d’una Brigada del Campesino.

Les posicions a quilòmetre i mig que es refereix el comunicat nacional, no eren altres que les pròximes als contraforts de la meseta de Gardeny

Malgrat la reacció republicana, s’estrenyia el cercle entorn de la Plaça, preparant-se les forces de la 13 dv. per a l’assalt definitiu de les Collades i Gardeny. Mediant violents atacs, van finalitzar el divendres dia 1 d’abril. A la nit es van rebutjar 3 contraatacs

A partir d’aquest moment es intensificaria l’atac nacional amb vista a la conquesta de LLEIDA i el assalt al castell de Gardeny

PARA VER EL ARTICULO EN CASTELLANO . HACER CLICK AQUI