31 i 1 d’Abril. DESPLEGAMENT DE FORCES – LA SORT DE LLEIDA POT CANVIAR

(1) Aquest era el titular amb el qual “Heraldo d’Aragó sobre el front de Catalunya el 3 d’Abril de 1938.

El comunicat de guerra del dia anterior havia dit; ” a la província de ha Lleida han estat preses totes les que prenien la capital, pel sud i oest les carreteres estan tallades de Lleida a Montsó , fent-se 188 presoners republicans.

VER ARTICULO EN CASTELLANO HACER “CLICK” AQUI


L’EXERCIT REPUBLICÀ CONCENTRA ELS SEUS REFORÇOS A LLEIDA

“Durant la nit del 31 a l’1 abril (dijous / divendres) el comandament del exercit roig va concentrar a Lleida diverses brigades del front de Madrid i reserves internacionals que es trobaven a Albacete.

La Generalitat a cursat una ordre perquè Lleida sigui defensada a ungles i dents. LA SORT DE LLEIDA ESTA TIRADA des del moment en què les braves tropes que mana Yagüe es van ficar en el Cinca i van desbordar l’última línia de resistència allí organitzada. (1)

L’ordre del XII CE i la Generalitat va ser ràpidament complementada. Durant la tarda del dia 30 al 31, els efectius de la 46 dv, van arribar a LLEIDA, hi es van centrar en la reagrupació de les forces disponibles per a organitzar la defensa de la ciutat.

A 16 Bateries en retirada des de Aragó se’ls va ordenar el pas a la riba oposada del riu a traves del pont de Lleida i el seu immediat emplaçament. Dificultant el pas de les tropes nacionals per la carretera General. També van ser col·locats dos canons de 15,5 entre LLeida i Albatàrrec a prop el canal de Seròs. Una altra bateria del mateix calibre, és emplaçada entre la Fàbrica Cros i els dipòsits de CAMPSA. També es va disposar 12 carros de combat Vickers russos i 10 autos blindats

En la jornada del dia 31, a primera hora, un comboi de camions carregats d’explosius es dirigien per la Banqueta cap a la carretera de Barcelona,quan l’aviació, en servei de bombardeig i metrallament, va aconseguir tocar a un dels vehicles que va explotar, als voltants del pont.


DESPLEGAMENT DE LES RESPECTIVES FORCES /NIT DEL 31 A l’1 D’ABRIL

Tots dos bàndols en la nit del 30 al 31, van portar a efecte amb el major sigil·li possible el desplegament de les seves respectives forces, situant-les alertes i en posició de combat.


DESPLEGAMENT DIVISIONARI E. POPULAR

46 DIVISIÓ REPUBLICANA

Adoptades les oportunes mesures per a garantir el control de la ciutat. Durant la nit a mesura que arribaven a la ciutat, la divisió, es va desplegar ràpidament. El dispositiu de defensa va ser el següent:

 • Brigada Mixta (*BM) núm. 60 amb els Batallons 237,238,239 i 240 des del cami de Malgovern fins els Collades
 • *BM núm. 101 amb els Batallons 401,402,403 i 404 des de les Collades en direcció aquest fins a Serra Grossa
 • *BM núm.10 amb els Batallons 37,38,39 i 40 des de les ribes del Segre, en les mediacions de Butsènit, fins a la carretera general que creuava i Camí de Malgovern (1)

En cas de replegament en direcció a LLeida estava prevista una segona línia de resistència a Gardeny (2)

DESPLEGAMENT DIVISIONARI E. NACIONAL

13 DIVISIO NACIONAL

 • 1a Brigada , 1r Regiment:
  • 1a i 6a Tabor de Regulars de Melilla
  • Batallo núm. 73 de Caçadors de Melilla
 • 1a Brigada , 2n Regiment:
  • 4a Bandera de la F.E.T de Castella
  • 6 ª Bandera del la Legió
  • 5è Batalló Mèrida
 • 2a Brigada , 1r Regiment:
  • 4a Bandera del la Legió
  • Tabor-Ifni-*Sahara
  • 5a *Tabor de Regulars de Melilla
 • 2a Brigada , 2n Regiment:
  • Tabor tiradors *Ifni
  • 3r Batalló del Regiment de Victoria
  • Batalló núm. 262 de Caçadors de Cento

Un comunicat transmès per l’estació R-5 a les 9,50 del dia 31 de Març ho confirma: “….Van anar situant-se des del punt quilomètric 457 cap al Camí de *Collastret, Valls de Juncosa , Camins d’ Alcarràs i Montagut, a les proximitats de la casa de les Canonges, enllaçarien amb la 150 Dv. (2)

150 DIVISIÓ NACIONAL

 • 1a Agrupació:
  • 257 Batalló E. de *Ceriñola
  • 6a Bandera de la F.E.T de Castella
  • 9a Tabor de Regulars de Melilla
  • 9a Tabor de Regulars de *Carache
 • 2a Agrupació:
  • 251 Batallo de Caçadors de Melilla
  • 9a Tabor de Regulars d’Espígols
  • 13 Bandera de la Legió
  • 25 Batallo de Caçadors de Melilla
 • 3a Agrupació:
  • 253 Batalló de Caçadors de Ceuta
  • 56 Batalló de Caçadors de les Navàs
  • 10a Tabor de Regulars d’espígol
  • 15 Bandera de la Legió

Al costat d’aquestes forces de la 150 Dv. en la cota 319 entre Vallseca i Serra Grossa van ocupar posicions la Brigada Mòbil de Cavalleria, complementant la zona a cobrir i de desplegament fins a la carretera general de (Osca-Lleida)

La 5 Dv. de Navarra sostenia el pes de l’avanç de les ribes del Segre cobrint la nova línia de front. Completant el nombre de forces nacionals disposades per a l’assalt a la ciutat la 2a Agrupació de Navarra. Els seus restants efectius de la 1a i 3a Agrupació i 8 Batallons van cobrir la línia a la vora del Segre des de LLeida fins al Baix Segre. Consolidant el Cap de pont de Seròs (1)


MAPA 31 DE MARÇ (1)


(1) L. *Mezquida. Batalla del *Segre , (2) Records del Front d’Aragó V.*Morea