28 DE MARÇ 1938 OCUPACIÓ DE MEQUINENSA – DESPRÉS DEL BOMBARDEIG LLEIDA

Cap de pont del riu Cinca, va ser ampliada al llarg de la jornada del dia 28 de Març. Els batallons 4t i 7è de Zamora, del exèrcit nacional, ocupava Mequinensa. Despres van anar seguint la seua marxa pel marge esquerre del riu Segre

Durant la seua ocupació (Mequinensa) es va aconseguir dos Bateries, nombroses armes automàtiques i grans dipòsits de municions i material de fortificació; un dipòsit de farina i un altre d’oli, sent molt gran el nombre de presoners capturats.

Una vegada ocupada Mequinensa les unitats pertanyents 5a Divisió de Navarra, es van reunir en Torrent de Cinca, tenint com missió la neteja de la bossa de l’Ebre-Segre. Netejant el marge esquerre del Cinca des de Massalcoreig fins a la seua confluència amb el riu Segre.

Algunes forces nacionals passaren el riu Segre amb la idea d’ocupar Granja d’Escarp, però per orde de els comandaments els van fer repassar el riu (1)

El comandament republicà estava plenament convençut de poder contenir l’avanç en els vèrtex de tots dos rius a Fraga.

L’avanç nacional i la imminència de què Lleida es convertís en escenari de durs combats, van fer que el 80% veïnat de la ciutat, durant l’alba del dia 28 març, abandones la ciutat.
El pànic originat pel bombardeig aeri en la tarda de diumenge 27, va deixar la plaça pràcticament abandonada. La majoria de la gent s’en va anar a partides hi ha pobles pròxims, mentre uns altres s’en van anar a  torres d’hortes. 

A LLeida no hi quedava pràcticament ningú.
Només es registrava el pas de vehicles en retirada i algunes tropes escampades, per haver perdut contacte amb les seues unitats.

El mateix dia 28 Exèrcit de l’Est comença les tasques de desallotjament de les diferents plantes que ocupava a la Casa Cros, carregant de documentació, material d’oficines en camions.

FUENTES;

(1) LA BATALLA DEL SEGRE (L. MEZQUIDA) , (2) HISTORIA DEL EJERCITO POPULAR DE LA REPUBLICA R.SALÁS