27 DE MARÇ DE 1938 BOMBARDEIG DE LLEIDA I ENTRADA A CATALUNYA

El 27 de març de 1938, forçada la línia del Cinca, una obsessió col·lectiva va envair les forces nacionals: SER ELS PRIMERS A POSAR ELS PEUS A CATALUNYA. Per ells era un objectiu moral molt important arribar a Catalunya i posar un peu a la plaça de Lleida.

Per forçar la marxa la Legió Còndor acompanyats també de l’aviació Italiana, va mantenir a l’aire uns quants avions, llençant bombes i amartellant sobre la carretera de França, a tota la rua de refugiats que fugien cansats del Front d’Aragó.

Va ser a les 5 de la tarda del fatídic 27 de març, uns 30 avions, van bombardejar la ciutat de Lleida. La ciutat de Lleida s’havia convertit en zona de Guerra.
Durant el mateix dia 27 i els següents 28 i 29 l’aviació va llençar tonelades de bombes deixant Lleida un 75% de la ciutat destrossada (no oblidar que el 2 de novembre de 1937 la ciutat va patir un altre bombardeig).

El mateix dia que els republicans van perdre el primer poble de Catalunya (Massalcolereig)